Újdonságok vagy kiemelt kedvencek láthatók itt, a tényleges kínálat ennél jóval nagyobb. A készlet egy-egy lemezből többnyire kis példányszámot jelent, adott esetben csak megrendelésre szerezzük be. Az itt szereplő bemutató anyag nem garancia arra, hogy a lemez éppen szerepel-e a készletben. (A "Belehallgatások" 3-6 szám egyvelegéből állnak.)


 

Lajkó Félix két új lemeze

Felhasználó értékelés

Megjelent és korlátozott darabszámban nálunk is kapható Lajkó Félix két új lemeze, a "Végtelen" és a "Jelszó". Ismét remek muzsikákról van szó, aki kedveli, most sem fog csalódni!

  

A Lajkó Félix Végtelen című lemezen a Budafoki Dohnányi Zenekarral közösen életre hívott Lajkó Félix Végtelen Szimfonikot hallhatjuk, amelyben kiteljesednek és megsokszorozódnak a zenei dimenziók. Vezényel: Hollerung Gábor. Félixnek régóta nagy álma, hogy egy szimfonikus zenekarral alkothasson együtt, majd egy felkérésre 2013 tavaszán elkezdődött a közös alkotómunka a Budafoki Dohnányi Zenekarral, és 2014 tavaszán a lemezfelvételre is sor került. Először a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budapesti Nyári Fesztivál keretében hangzott el ez év július 13-án a lemez zenei anyaga élőben, színpadon. A Fonó gondozásában decemberben az ünnepekre megjelenik a Végtelen című lemez, amely teljes egészében 2015. február 28-án áll színpadra a Műpában a Lajkó Maraton fináléjaként.

Jelszó - A két művészt jól ismeri a közönség, mindketten a saját stílusukban kimagasló eredményeket értek már el. Lajkó Félix hegedűművész improvizációival és világzenéjével, míg Balázs János zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe. De mit idéz elő két erős egyéniségű zenész közös játéka? A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok, csak a lélek muzsikál, abban a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Mindehhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés és egymás zenei gondolatának kitalálása, ami mindig mást idéz elő. Két kivételes művész különleges zenei projektjének egy állapotát rögzítettük a Jelszó / Password című albumon, azt, amelyet mindketten a legjobbnak gondoltak.

Tallabille - Hallották-e hírit ...

Felhasználó értékelés

A Tallabille zenekar tagjai a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, többüket Prima Junior-díjjal is kitüntették, a Fölszállott a páva c. televíziós vetélkedőben különdíjat kaptak. Küldetésüknek tartják az Alföld népzenei hagyományainak feltárását, az autentikus dél-alföldi zene bemutatását és népszerűsítését. A zenekar az itteni tekerős hagyomány értő tolmácsolására jött létre. A most megjelenő lemezük címe: Hallották-e hírit Csongorád megyének.

Tallabille zenekar:

Istvánfi Balázs • duda
Legeza Márton • tekerő
Lipták Péter • esz-klarinét • tárogató • citera
Németh András • tekerő

Közreműködik:

Havay Viktória • ének
Soós Réka • ének
Navratil Andrea • ének
Papp László • ének
 
Számok címei:
I. A szögedi nemzet
 1. Katona se lettem volna soha
 2. Bujdosik az árva madár
 3. Az olájok

II. Dálé, dudálé
 4. Hát te tudnál-é?
 5. Révészek, révészek

III. Hallották-e hírit Csongrád megyének
 6. Sarokra I.
 7. Jön a zsandár, jön a bíró
 8. Sarokra II.

IV. Szép Szentesbe...
 9. A mi Pátriánk I.
10. A mi Pátriánk II.
11. A szentesi bálba I.
12. A szentesi bálba II.

V. 
13. Hálát adok

EastWing - Betyár világ

Felhasználó értékelés

Bartók Béla 1910-ben, amikor a csallóközi és az Ipoly menti a dudások között lefolytatta első hangszeres gyűjtéseit, közzé tett egy tanulmányt A hangszeres zene folklórja Magyarországon címmel. Bartók itt egyebek mellett arról értekezik, hogy a dudások közjátékaiban fellelhető improvizatív elemek valójában a régi, elveszett „abszolút” magyar hangszeres tánczene ősi maradványai. A dudások, de mint később kiderült az erdélyi, vagy felvidéki vonósbandák is közjátékaikban nemegyszer az „érvényes” népdalok egyes kiragadott motívumait ismételgetve variálják; ugyanúgy, ahogyan az a dzsessz repetitív groove-jaiban történik. Megállapíthatjuk tehát, hogy ezen a ponton a dzsessz és a népzene összeér. 
Az Eastwing Betyárvilág című lemezén remek dzsessz muzsikusok és Agócs Gergely népzenész, népzenekutató és dudás nem tesznek mást, mint a már létező zenei összefüggéseket láthatóvá teszik, létrehozva a közelítések művészetét. 
Az alkotók hiszik, hogy ma már nincs értelme a zenét minden áron műfajok szerint osztályozni, hiszen azok megszűntek létezni. A ma használatos „world music”, „etno jazz”, stb. inkább a szórakoztatóipar kereskedelmi kategóriái; e megjelölésekkel már nem lehet a korábban alkalmazott zeneesztétikai ismérvek értelmében jellemezni egy muzsikát. 

„Ha nincsenek műfaji határok, korlátok sincsenek. Ez olyan, mint egy egész ménessel vágtatni a pusztában, vagy pisztrángra horgászni egy vad folyóban térdig gázolva, de hasonlíthatnám egy viharos tengeri vitorlázáshoz is. Szóval pont olyan, mint az élet. Szeretjük a szerelmet, de vágyunk a bujaságra is. Szeretünk enni-inni, de a konyha izgalma az igazi, annak ellenére, hogy sokat kell benne dolgozni.”

Kéri Gábor • gitár
Frankie Látó • hegedű
Agócs Gergely • ének, népi hangszerek
Eichinger Tibor • gitár
Megyaszay István • basszusgitár
Mogyoró Kornél • ütőhangszerek
Szendőfi Péter • dobok

Számok címei:
1.    Komáromi Kisleány
2.    Őserdő
3.    Rétesdal
4.    Csillagok Intro
5.    Csillagok 
6.    Hey, Chico
7.    Szereti a tik a meggyet
8.    Bálna
9.    Interlude
10.    Nomád
11.    New Generation
12.    A Kalapos Ember

Hangmérnök: Kölcsényi Attila
Zenei rendező: Kéri Gábor, Frankie Látó
Fotó: Erdei Brüll György, Szeleczky Roland
Grafika: Kő Boldizsár, Erdei Brüll György

Szarka Gyula - Ámor és az őrület

Felhasználó értékelés

„Mese a póruljárt irigy lóról, a gazdag, de folyton rettegésben élő patkányról, a magát szép szárnyas madárnak képzelő légyről, a szatírról, aki nem ismeri az önkritika fogalmát, és aki már régen nem is nézett tükörbe. A súlyos személyiségzavarral küszködő bolháról, az ostoba és telhetetlen békáról, a bölcs Istenekről, az éhes farkasról, aki viszont semmi pénzért nem adná fel a szabadságát. A buta varjúról, aki a ravasz róka egyetlen szavára elhitte, hogy neki az operában a helye, és egy másik varjúról, akivel a „szakavatott” zsűri hitette el, hogy ő egy igazi zeneszerző. Végül a vaktában lövöldöző Ámorról, aki mögött szorosan ott lépeget az Őrület. Ha valaki azt gondolná, hogy a dalok nem állatokról, hanem mégis inkább emberekről szólnak, és valamiféle tulajdonságbeli egyezést vél fölfedezni egynémely embertársunk magatartásában, az csupán a véletlen egybeesés műve lehet. Mi emberek nem ilyenek vagyunk. A helyzet még ennél is aggasztóbb.” Szarka Gyula 

Szarka Gyula - ének, gitár, fütty, vokál
Farnbauer Péter - billentyűs hangszerek, basszusgitár, elektromos gitár, dobprogramok
Szarka Tamás - hegedű
Varga Bori - barokk furulya, szoprán szaxofon /9/, fagott, vokál
Jász András - alt szaxofon /3, 7/
Nagy Szabolcs - zongora /2/
Madarász András – harmonika
Számok címei:
1. A szarvas, a ló és a vadász
2. A városi meg a mezei patkány
3. A légy és a hangya
4. A szatír és a vándor
5. A bolha és a teve
6. A róka és a varjú
7. Farkaskaland
8. Jupiter és az ostoba békák
9. A kutya és a farkas
10. Ámor és az Őrület
Ráadásdal: Varjúnóta

Cimbaliband - Vidámpark

Felhasználó értékelés

A Vidámpark ugyan bezárt, de a Cimbaliband szám szerint hetedik nagylemezével visszahozza az élményt, hangulatot. A korábbi lemezekkel ellentétben a “Petőfi Rádió 2013. év felfedezett zenekara“ titulust is kiérdemelt zenekar ezúttal kizárólag saját szerzeményekből álló albumot hozott létre, amely táplálkozik népzenei gyökerekből, de valódi cimbalom rock and roll “bulizene”. “Igazi cimbalom rock’n’roll, érdemes odafigyelni ezekre a magyarokra!"

1. Vár ránk a világ 
2. Úton vagyunk 
3. Hullámvasút 
4. Aki szeret 
5. Hétfő 
6. Habiszti Guszti 
7. Waltzer 
8. Jöjjünk össze 
9. Túl a vizen 
10. Dúdal 
11. Balatoni nyaraló 
A hangfelvételek 2013-2014-ben készültek a Citysound studióban. Hangmérnök Dióssy D. Ákos. 
Cimbaliband: 
Szita Eszter - ének 
Unger Balázs - cimbalom, brácsa, ének 
Boda Gellért - hegedű 
Lázár Gyula - nagybőgő, basszusgitár 
Horváth Dániel - dob, ütőhangszerek 
Agatics Krunoszláv - harmonika 
Unger Gergő - gitár, ének 
Közreműködik: Halott Pénz - rap (8.), Bede Péter - szaxofon (1,2,3,10)

Hirdetés